Har bestämt mig för att pröva saker som jag fått för mig att jag inte gillar. Konserverad tonfisk har jag nära nog skräckupplevelser från. Rå tonfisk på sushi däremot är ju jättegott! Koriander, hur är det nu med den kryddan egentligen?
Tonfiskburgare (Leilas mat, http://www.recept.nu/)
2 portioner
350 g färsk tonfisk
350 g färsk tonfisk
1.5 st salladslök
0.5 kruka koriander
0.5 st mild röd chilifrukt
0.5 msk sweet chilisås
1 tsk fisksås
svartpeppar från kvarn
flingsalt
olivolja
2 st frallor med solrosfrön eller dylikt
1 st hjärtbladsallad
2 msk majonnäs
1 st tomater
1. Mixa tonfisken i en hushållsmixer.
2. Skiva salladslöken i tunna skivor, hacka koriander och chili fint och vänd samman med tonfisken.
3. Smaksätt fisken med sweet chili, fisksås, svartpeppar och salt.
3. Smaksätt fisken med sweet chili, fisksås, svartpeppar och salt.
4. Forma färsen till hamburgare, gnid in dem i lite olivolja och grilla i en rykande het grillpanna.
5. Grilla bröden med lite olivolja och salt, bred på lite majonnäs och lägg på ett salladsblad och skivad tomat.
6. Lägg på tonfiskburgaren och servera direkt.
Ungefärlig portionskostnad: 65 kr (färsk tonfisk är dyrt!)
Ungefärlig tidsåtgång: 25 minuter
Leila gjorde den här burgaren som en del i en brunchmeny. Jag för min del tycker nog att den passar bättre som lunch eller middag. Den såg svulstig och god ut när hon lagde den och jag tyckte att min såg likadan ut.
Det visade sig att färsk tonfisk inte var helt lätt att få tag i. Jag köpte till slut min i Stockholm city och kanske var den där dyrare än på andra ställen, 348 kr/kg har jag för mig att det var.
Koriandern? Det är en riktigt äcklig krydda! Färsk både luktar och smakar den kemiskt. Jag blev tvungen att slänga det som var kvar i krukan på direkten eftersom jag inte klarade av att ha lukten i lägenheten! I burgaren var inte smaken så framträdande så att den störde, chilin och sweet chili-såsen var det som satte mest prägel på smaken.
Tonfisken? Smakar bra även tillagad. Möjligen lite väl "köttig" i konsistensen för att passa min smak.
En helt ok rätt. Prövar nog igen, men utesluter då definitivt koriandern. Känns som att jag är på väg att uppfylla ett av syftena med bloggen: att våga pröva, upptäcka vad jag gillar och ändra i recept! :-)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar