Italiensk lax
4 portioner (eller 3 större)
500 g laxfilé utan skinn och ben
8 st potatisar (600g)
6 st soltorkade tomater i olja
0,5 msk av tomatoljan + 1 msk
1,5 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
1 st vitlöksklyfta
1 dl grovriven lagrad ost, 17%
100 g rucolasallad
1. Sätt ugnen på 225 grader. Skölj och skär potatisen i bitar. Lägg den på ett stort ugnssäkert fat. Häll över ½ msk olja och blanda runt. Stek mitt i ugnen ca 20 min.
2. Skär laxen i stora kuber. Ta ut potatisen och lägg laxen på samma fat. Krydda med salt och peppar. Stek ytterligare ca 10 min.
3. Grovhacka tomaterna och blanda dem med 1 msk olja och pressad vitlök.
4. Häll tomatoljan över lax och potatis. Strö över osten och lite av rucolasalladen. Servera resten till.
Ungefärlig portionskostnad: 35 kronor/portion när man delar på tre istället för fyra.
Ungefärlig tidsåtgång: 45 minuter.
Återigen en rätt som passar mig perfekt i upplägg. Potatisen lagade sig själv medan jag skar lax, hackade tomater och rev ost. Jag blir stressad om det är för många moment och man står där med något som borde hällas i som inte är öppnat eller förberett.
Det blev jättegott, som en laxpyttipanna. Allt om mat skriver om rätten "Allt på ett fat i ugnen är praktiskt och blir extra gott när smakerna 'gifter sig'". Nu fattar jag vad som menas med det uttrycket.
Den där laxpyttipannan ser jättegott ut!! Fast alla recept verkar ju jättegoda. Om du behöver en testpanel nån gång, ställer jag gärna upp. :-P
SvaraRadera/Susanne
Du borde inte läsa den här bloggen, för det ligger i farans riktning att du blir bjuden på nåt av det :)
SvaraRaderaJag gillar konceptet och upplägget jättemycket, men kan inte påstå att jag följer bloggen. Blir för hungrig då! :-P Så det är helt riskfritt att bjuda hem mig på middag. Keep cooking till dess!
SvaraRadera