Jag letade efter ett första recept som skulle gå fort. Det fick gärna ha starka smaker, eftersom jag gillar det och dessutom tycker att det passar i kylan. På Arlas hemsida hittade jag rubriken "God mat på en halvtimme", vilket passade mig perfekt.
Indiska tomatbönor
4 portioner
½ blomkålshuvud, ca 400 g
1 gul lök
1 msk Arla smör&rapsolja
1 ½ msk garam masala
1 burk körsbärstomater, ca 400 g
1 burk krossade tomater med vitlök, ca 400 g
1 msk riven färsk ingefära
1 burk stora vita bönor, ca 400 g
2 dl Arla Köket matyoghurt
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 kruka koriander
ev 4 msk kokosflingor
Dela blomkålen i mindre buketter. Skala och finhacka löken. Fräs löken i smör&rapsolja i en kastrull. Tillsätt blomkål och garam masala. Fräs några minuter under omrörning. Tillsätt tomater och ingefära. Låt koka ca 8 min under lock tills blomkålen mjuknat något. Skölj bönorna och blanda ned dem i tomaterna. Ta av kastrullen från värmen och tillsätt hälften av yoghurten. Smaka av med salt och peppar. Strö över hackad koriander. Servera grytan med basmatiris, resten av yoghurten och eventuellt kokos.
Ungefärlig portionskostnad: 21 kronor utan ris, säg ca 25.
Ungefärlig tidsåtgång: 45 minuter när jag räknar in förarbete med hack och öppnande av burkar.
När allting väl var hackat, öppnat, avsköljt och rivet så var det enkelt. Det smakade precis som jag hoppats. Det svåra tycker jag är mängderna. Bönorna var t ex bara 230 g avrunnen vikt. En burk/tråg körsbärstomater är bara 250 g och jag har aldrig sett konserverade körsbärstomater. Det blev bra ändå.
Jag kommer att göra det här receptet igen. Blomkålsbuketterna gör jag mindre då än den här gången och jag tänker använda vanliga krossade tomater och tillsätta färsk vitlök själv. Det är något med "färdig vitlök" som inte smakar och luktar bra. Det blev en lukt i hela lägenheten som sitter i flera dagar efteråt.
söndag 10 januari 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar