lördag 30 januari 2010

Nr 4: Apelsincurry med quorn

Med risk för att verka som en vegetarian så blev det quorn den här veckan. En fördel med quorn är att den går att tillaga direkt. Den behöver inte tinas och i det här receptet kändes det som om det skulle ta smak av apelsinjuice och curry. Tycker annars inte att det smakar något. Ännu en gång är receptet från Buffé nr 8 2009.

Apelsincurry med quorn
Färskpressad apelsinjuice ger fin sötma till curryhettan.
För 4 personer
1 påse frysta quornbitar (300 g)
1 gul lök
2 tsk curry
3 dl färskpressad apelsinjuice
1 msk vetemjöl
2 dl matyoghurt (8%)
400 g frysta, tinade blandade grönsaker, t ex ärter/blomkål/brytbönor/morot
rapsolja, soja (kinesisk)
salt, svartpeppar

1. Skala och finhacka löken. Fräs lök och curry försiktigt i 1 msk olja ca 3 minuter. Tillsätt quornbitarna och låt steka med 4-5 minuter. Tillsätt apelsinjuice och koka i ca 5 minuter.
2. Rör ut mjölet i yoghurten och blanda i grytan.
3. Lägg ner grönsakerna och låt småkoka i 2-3 minuter.
4. Smaka av med 1 tsk soja, ½ tsk salt och 1 krm svartpeppar. Servera gärna med quinoa.

Ungefärlig portionskostnad: 17 kronor/portion delat på fyra. Ej inräknat quinoa.

Ungefärlig tidsåtgång: 25 minuter.

Jag hade för avsikt att äta den här rätten utan quinoa som tillbehör. Därför tog jag lite mer av ingredienserna. Quornet kom i en 375-gramspåse, så jag använde allt och grönsakerna tog jag 500 g av. Quorn mättar sämre än exempelvis kyckling så det kan hända att jag gör quinoa till de två portioner jag har kvar.

Det här är det första receptet som jag inte tänker göra igen. Jag trodde att apelsinjuicen skulle göra quornet saftigt och det gjorde den, men jag gillade inte smaken av den i hela rätten. Currysmaken kändes knappt och jag är inte så förtjust i vare sig ärtor eller brytbönor. Yoghurten blev lite redd av vetemjölet, men den har ju också en särskild smak som inte föll mig i smaken, så att säga.

Trial and error. Nästa recept!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar