söndag 10 januari 2010

Nr 1: Potatocream


Kylan ute manade till att årets första nya recept skulle bli en värmande soppa. Gillar potatis- och purjolökssoppa och hittade en variant på detta i min nyfådda vegetariska kokbok, "Gott och grönt". Är inte särskilt förtjust i krämiga eller redda soppor, men bestämde mig ändå för att pröva detta recept.

Potatocream
Räcker till 2 rejäla portioner.
1/2 purjolök (150g)
1 msk smör
1/4 vitlöksklyfta
1/2 krm vitpeppar
6 dl vatten + 1 grönsaksbuljongtärning
3 potatisar (300g)
2 dl creme fraiche
1 tsk citronsaft
1 dl färskriven parmesan (25 g)

1. Finstrimla purjolöken och fräs den glansig i smör. Tillsätt vitlök och vitpeppar.
2. Tillsätt vatten, buljongtärning och potatisen, skalad och skuren i bitar. Koka ca 15 min tills potatisen mosar sig.
3. Kör soppan i mixer till en slät puré och häll tillbaka den i grytan
4. Koka upp och tillsätt creme fraiche, salt och citron.
5. Koka upp och rör ner den rivna osten.

Ungefärlig portionskostnad: 11.50

Ungefärligt eneriginnehåll/portion: 410 (med lätt-creme fraiche och 1/2 avocado)

Ungefärlig tidsåtgång: 40 min

I receptet rekommenderades det att soppan skulle serveras med rostade paprikaringar att lägga i och bröd att äta till. Jag valde istället att skiva en halv avocado och lägga i.
Rätten var lättlagad och blev mycket god. Smaken av creme fraiche, citron och parmesan blev en överraskande variant på min gamla favorit, potatis och purjolökssoppa.
Jag gjorde missen att hälla för mycket i mixern och det var varmt när det rann över! När jag delade hopkoket som skulle mixas i två delar så funkade det kanon.Portion nummer 2 sparade jag i kylen och den var lika god dagen efter

1 kommentar: