Gratinerad halloumipasta
4 portioner (eller 5 mindre)
250 g pasta, t ex penne
1 liten rödlök
1 liten zucchini (250 g)
1 halloumiost (250 g)
1 ask körsbärstomater (250 g)
2 vitlöksklyftor
1 burk tomatsås (pastasåstyp, ca 400 g)
1 påse färsk spenat (70 g)
1 påse riven mozzarella (150 g)
olivolja
salt, peppar
1. Sätt ugnen på 225 grader. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av, skölj i kallt vatten och lägg tillbaka i kastrullen.
2. Skala, halvera och skär löken tunt. Skär zucchinin på längden och skär i ½ cm tjocka skivor. Skär halloumin i cm-stora tärningar. Skär tomaterna i hälften.
3. Fräs zucchinin i ½ msk olja på hög värme ca 5 minuter. Tillsätt löken och låt fräsa med på slutet. Skala och pressa i vitlöken. Smaksätt med ½ tsk salt och 1 krm peppar. Lägg det åt sidan. Stek halloumin i 1 tsk olja tills den får fin färg, ca 3 minuter.
4. Blanda tomatsås, stekta grönsaker, halloumi, spenat och tomathalvor med pastan. Smaka av med 2 krm salt och 1 krm peppar. Fördela pastan i en ugnssäker form. Strö över mozzarellan. Gratinera i ugnen ca 10 minuter.
Ungefärlig portionskostnad: 23 kronor/portion när man delar på fem istället för fyra
Ungefärlig tidsåtgång: 55 minuter från pastavatten till gratinering.
Det var lätt att göra den här rätten, trots att jag vid första anblicken tyckte att det var många ingredienser. Hackandet gick att göra medan pastan kokade och undandisk av alla stekpannor och kastruller under gratineringen. Jag vill ju bort från halvfabrikat, men pastasåsen gjorde att det blev saftigt och osten var underbar. Två sorter i en rätt! Riktig vitlök.
Jag delade detta fyrapersonersrecept i fem portioner som jag kanske kompletterar med lite keso, kalkonbröst eller sallad när jag har dem till lunchlådor. Jag kanske lägger till en god apelsin till efterrätt.
Det här receptet är bara såååå gott! Ett måste för alla halloumiälskare.
SvaraRaderaDet här måste vi testa! Verkar göörgött. Kanske redan till helgen...
SvaraRadera/Sofia