Scampi Indiana
4 portioner
600 g ekologiska scampi, kokta, eller räkor
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1 gul paprika
10 champinjoner
1 msk smör
1 msk curry
2 msk tomatpuré
3 dl grädde
1 dl vitt vin
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 krm kajennpeppar
Skala och hacka vitlöken. Skölj, dela, kärna ur och skiva paprikorna i strimlor. Borsta eller skölj svampen och skiva den. Smält smöret i en stekpanna. Fräs vitlök, paprika och svamp tillsammans med curry och tomatpuré tills paprikan mjuknat lite. Späd med grädde och vin och koka 5-7 min. Smaka av med salt, peppar, kajennpeppar. Vänd ner räkorna och låt dem bli varma.
Ungefärlig portionskostnad: Vet ej. Kvittot fastnade vid utskrift!
Ungefärlig tidsåtgång: 35 minuter
Räkorna jag köpte var 400 g färdigskalade. Det hade säkert blivit ännu godare med färska eller med scampi, men det var nu den råvara jag hade. Jag tål inte röd paprika, så den bytte jag mot en grön. Röd hade varit snäppet snyggare att se på, men vad gör man.
Champinjonerna jag köpte var ganska stora och när jag skivat alla tio så tänkte jag att de knappt skulle få plats i stekpannan med paprikan, men de krymper ju faktiskt rejält så det blev alldeles lagom. För att räkorna inte ska krympa och bli segtorra är det dock viktigt att bara lägga i dem precis på slutet.
Jag använde matlagningsvin som jag hade hemma sedan vecka 5 och köttfärsgratängen. Det hade säkert också blivit godare med riktigt vin. Den smaken slog igenom tillsammans med kryddorna, framför allt kajennpepparn (som jag trodde stavades cayenne). Det blev mycket sås, nästan som en soppgryta. Jag hade fullkornsris till, men det hade också funkat med ett gott bröd på grund av soppgrytekaraktären.
Åh! Den här verkar väldigt god. Jag älskar ju dessutom scampi, tack o lov finns den som ekologiskt alternativ ju. Men det är inte utan att man undrar över namnet... Indiana.
SvaraRaderaNu har jag också prövat! Superduperdupergott! Med scampi (och inga extrapriser) så blev portionskostnaden ungefär 26 kr. Mycket billigare än jag trodde!
SvaraRaderaVilken snabbing du är! Kul att du också gillade rätten. Det där med Indiana tror jag har nåt med curryn eller kajennpepparn att göra. Och det är staten Indiana, inte indianer eller Indien, som gett namnet, eller...?
SvaraRadera