Pestokassler
4 portioner (3)
500 g kassler
2 vitlöksklyftor eller 1 gul lök
smör
1 ½ msk vetemjöl
1 ½ dl vatten
2 ½ dl matlagningsgrädde 15%
1 köttbuljongtärning
½ msk pressad citron
1 dl hackad persilja
1 dl färsk eller fryst basilika
½ dl grovhackade valnötskärnor
Skär kasslern i skivor. Skala och hacka vitlöken. Fräs löken i smör i en traktörpanna. Rör i mjölet. Späd med vattnet och grädden. Tillsätt smulad buljongtärning, citron, persilja, basilika och nötter. Låt såsen koka upp. Lägg kasslern i såsen och låt den koka 1-2 min. Smaka av med salt. Servera med lätt kokta grönsaker och pasta eller ris. Tips: såsen kan förberedas helt.
Ungefärlig portionskostnad: 30 kronor delat på 3 istället för 4 portioner och utan tillbehör
Ungefärlig tidsåtgång: 35 minuter
Priset blev relativt högt, men det beror på att jag delade på tre istället för fyra och att den färska basilikan kostade 18,90 (jfr kasslerbiten 39:-). Jag tog matvete till, för det är min favorit för tillfället. Det blev mycket sås. I vissa recept tycker jag det blir snålt med såsen, särskilt till lunchlådorna för då har det sugits upp. I övrigt är lunchportionerna nästan alltid godare än den alldeles nylagade maten, av samma anledning.
Smakerna var goda. Jag hade inte använt färsk basilika på länge och hade glömt hur gott det doftar. Tyvärr tog persiljesmaken över i rätten, så nästa gång drar jag nog ner på eller tar bort persiljan. Jag köpte även en färsk citron och njöt av den doften, som inte går att jämföra med flaskcitron. Jag kommer att göra det här receptet igen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar