måndag 29 mars 2010

Nr 12: Snabbgravad lax på spenatbädd

Hade inte så mycket tid den här veckan att laga mat så jag letade efter ett snabbt recept. Älskar verkligen gravad lax, men snabbgravad har jag aldrig prövat. Färsk spenat och pinjenötter är aldrig fel så när jag hittade det här receptet på tasteline.com så valde jag det direkt.

Snabbgravad lax på spenatbädd
2 portioner
250 g laxfilé
1 msk socker
0,5 msk salt
150 g spenat
0,5 salladslök
0,75 st vitlöksklyfta
0,5 msk smör
salt o svartpeppar
rostade pinjenötter

Sås:
1 dl turkisk yoghurt
0,5 tsk dijonsenap
0,5 krm socker
0,5 dl gräslök, finskuren

1. Skär laxen i 1 1/2 cm tjocka skivor. Fukta dem med vatten och lägg på ett fat. Blanda socker och salt och strö över på båda sidor. Låt stå i rumstemperatur ca 15 minuter.
2. Blanda yoghurt och senap till såsen. Smaka av med salt, vitpeppar och en aning socker. Blanda ner gräslöken.
3. Skölj och torka spenaten. Skiva salladslöken. Dela varje vitlöksklyfta en gång på längden.
4. Fräs salladslök och vitlök i smöret i en stekpanna en stund. Plocka upp vitlöken och kasta den. Lägg i spenaten och vänd runt så att den blir varm just före serveringen.
5. Stek eller halstra laxskivorna snabbt i ganska het panna. Servera med spenat och sås och strö över pinjenötter och extra gräslök.

Ungefärlig tidsåtgång: 25 min
Ungefärlig portionskostnad: 23 kr

Snabbt gick det verkligen. Det blev en intressant (och bra) konsistens på den snabbgravade laxen. Trodde först att man skulle behöva skölja av allt salt o socker för att det inte skulle smaka bara av det, men det blev precis lagom smak. Jag glömde så klart att köpa yoghurt så jag hoppade över att göra såsen, men rätten gjorde sig bra ändå. Jag gör säkert om den här rätten och då prövar jag kanske såsen också.
Gillar när det är som på tasteline, att det finns en funktion där man kan ändra antalet portioner och så omvandlas mängden av ingredienserna direkt. Jag ville göra bara två portioner eftersom jag inte tror att rätten lämpar sig för infrysning och det blir ju väldigt enkelt när den funktionen finns.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar