söndag 21 mars 2010

Nr 11: Frikadeller i tomatsås/färssås

Den här veckans recept blev totalt misslyckat! Hittade detta recept på tasteline.com och det såg gott ut. Äter ju inte kött så jag valde sojafärs som alternativ. Ok, jag vet att vegatarisk färs är svår att få att "sitta ihop", men sojafärs brukar fungera bättre än quornfärs i alla fall. Det slutade med att jag tröttnade och rörde ihop allt till en färssås. Vill du se hur det egentligen skulle sett ut så får du kolla på http://www.tasteline.com/Recept/Lammfrikadeller_i_tomatsas
Frikadeller i tomatsås
4 portioner

300 g färs (lamm, nöt eller fläsk... eller i mitt fall vegetarisk då)
1 ägg (jag tog två för att få bullarna att hänga ihop, men inte hjälpte det)
1 vitlöksklyfta
timjan
salt
svartpeppar

Tomatsås:
2 vitlöksklyftor
o,5 dl olivolja
1 dl vitt vin
400 g krossade tomater (gillar bättre hela som jag krossar själv)
1 lagerblad
0,5 tsk timjan
salt
svartpeppar
strösocker
persilja
1. Blanda alla ingredienser till frikadellerna och forma till lagom stora köttbullar.
2. Fräs vitlöken i olja några minuter utan att den tar färg. Häll i vin, krossade tomater, lagerblad och timjan. Koka ihop några minuter.
3. Lägg i köttbullarna och koka sakta under lock 10 minuter. Smaka av med salt, peppar och socker. Avsluta med att vända ner persiljan. Servera med nykokt pasta.

Ungefärlig tidsåtgång: 30 min
Ungefärlig portionskostnad: 20 kr inkl pasta (vegetarisk färs är dyr!)

Frikadeller eller mos, god smak var det i alla fall! Nån som har ett bra tips på hur man kan göra "köttbullar"/frikadeller av vegetarisk färs? Tycker det är ett lika stort problem om man ska steka dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar