Allt-i-ett-gryta med fisk
3-4 portioner
ca 400 g torskfilé
4-5 potatisar
1 stånd stjälkselleri
1 burk krossade tomater, 400 g
1-1½ dl vatten
1 fiskbuljongtärning
1 tsk dragon
1 tsk salt
½ krm vit- eller svartpeppar
persilja
1 citron, välborstad
Tina fryst fisk nätt och jämnt. Skala och skiva potatisen. Skölj och skiva selleri. Lägg potatisen i en låg, vid kastrull. Strö över hälften av saltet och pepparn. Tillsätt tomater, vatten, buljongtärning och dragon. Koka under lock på svag värme ca 10 min. Lägg i selleri.
Skär fisken i ca 2 cm tjocka skivor. Lägg dem i grytan, se till att de täcks av buljong. Strö över resten av saltet. Sjud ytterligare i 10-15 min. Garnera med persilja och finstrimalt citronskal.
Ungefärlig portionskostnad: 14 kronor per portion (delade på 4, men receptet var ärligt och sa 3-4 och jag kommer nog att ångra mig när jag sitter med mina lunchlådor)
Ungefärlig tidsåtgång: 40 minuter
Jag trodde det här receptet skulle bli som soppa, men det blev mer gryta. En god gryta. Buljongen gav mustighet och potatisen ger också en viss redning. Medan jag förberedde ingredienserna trodde jag inte att den skulle smaka så mycket. Det var ingen lök eller vitlök i. Men det visade sig att sellerin gav en hel del smak. Jag har bara ätit stjälkselleri rå förut, men den gjorde sig klart bättre i gryta. Den gav nästan lite lakritssmak. Jag kan erkänna att jag skippade dekorpersiljan och avstod från att köpa en hel citron för några skalstrimlor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar