Linfrölimpor
2 limpor
På kvällen:
3,75 dl vatten
3 dl råg- och vetekross
1 dl russin
0,75 dl linfrön
0,5 dl vetekli
På morgonen:
2 dl vatten
50 g jäst
1 dl äppelmos eller lingonsylt
1 tsk salt
0,75 dl sojamjöl
ca 10 dl vetemjöl
På kvällen:
Värm vattnet till ca 80 grader och blanda det med kross, russin, linfrön och vetekli i en stor bunke. Lägg lock på bunken och låt det stå och svälla under natten.
På morgonen:
Rör ut jästen i ljummet vatten i en skål. Blanda ner det i den stora bunken. Tillsätt äppelmos eller lingonsylt. Rör ner sojamjöl och vetemjöl. Spara en del av vetemjölet till utbakningen. Arbeta degen smidig och blank med en trägaffel tills den släpper från bunkens kanter. Strö över lite mjöl och lägg en bakduk över. Låt degen jäsa 30 min på en varm plats.
Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda den smidig med resten av mjölet. Dela degen i två delar och forma limpor. Låt dem jäsa på plåten i 30 min. Skär några snitt i bröden med en vass kniv och sätt in plåten i ugnen. Grädda limporna 40-45 min i 225 grader. Låt dem svalna inlindade i bakdukar.
Ungefärlig tidsåtgång: 10 (på kvällen) + 20 (blanda ihop på morgonen) + 30 (jäsning 1) + 10 (knåda) 30 (jäsning 2) + 40 (i ugnen) min. OBS! Det måste ju förberedas kvällen innan.
Gillar linfrön och frukt i bröd. Alltså lät linfrön. russin och sylt (jag valde äppelmos) som en bra kombination. Det lät också som ett nyttigt bröd med kross och vetekli.
Min mamma gör ofta hembakat bröd så jag är uppvuxen med doften av nybakat och tycker det är underbart med smör och ost som smälter lite, lite på en skiva bröd. Det är inte särskilt ofta jag bakar bröd, men varje gång är det som ett underbart minne från barndomen!
Detta blev väldigt gott ochjag tänker göra om det igen. Det är ju lite omständigt att baka bröd så det gäller att planera och se till att man har gott om tid.
Detta låter som ett gott bröd, det tänker jag prova!
SvaraRaderaHar du recept på herman som bröd kvar? :)