söndag 7 februari 2010

Nr 5: Köttfärsgratäng med zucchini

Jag börjar se ett mönster. Tydligen gillar jag recept som lagas i ugn. Det är ett smart sätt att laga mat, men beror också delvis på att min fläkt inte suger ut os så bra. Jag har beställt nya kolfilter, så det blir väl bättring. Det här är ett recept från GI viktkolls hemsida, på den tiden jag var med där. Jag gillade att det var för sex personer istället för fyra. Lika bra att göra många lunchlådor, när man ändå håller på.

Köttfärsgratäng med zucchini
För 6 personer
800 g zucchini
800 g nötfärs
2 gula lökar
500 g krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 dl vitt vin
2 tsk salt
1 tsk malen svartpeppar
2 krm malen muskotnöt
2 tsk timjan
olja till formen och att steka i
3 dl grädde
2 dl riven ost

1. Sätt ugnen på 225 grader. Ansa zucchinin och skär den i skivor. Smörj en ungssäker form med olja.
2. Skala och hacka löken. Bryn lök och köttfärs i olja och lägg över i en kastrull tillsammans med krossade tomater. Koka upp och krydda med tomatpuré, vin, slat, peppar, muskot och timjan. Låt sjuda i 5 minuter.
3. Varva zucchiniskivor och köttfärsblandning i formen. Blanda samman grädde och riven ost och slå blandningen överst i formen. Ställ in gratängen i ugnen och sänk temperaturen till 175 grader. Grädda gratängen i 25 minuter eller tills zucchinin är mjuk och ytan fått vacker färg.

Ungefärlig portionskostnad: 25 kronor.

Ungefärlig tidsåtgång: 1 timme och 10 minuter.

Priset hade kunnat hållas nere ännu mer. Nu kostade nötfärsen 74,90 kr/kg och zucchinin 59 kr/kg. Men som Moulinex konstaterade när hon gjorde tonfiskburgare så blir det ändå billigare att laga själv. Sedan är det klart att det lönar sig att kolla priser.

Det var en god rätt. Zucchinin ersätter pasta eller potatis och har trevligare konsistens än aubergin. Smakerna kommer från köttfärsen, tomatkrosset och timjan. Den kändes inte alls fet, trots grädden. Det blir ju ½ dl grädde per portion och det kokar in och blandar sig med vätskan från zucchiniskivorna. Dessutom har jag mina kära tripp-trapp-trull-teflonformar så ingen olja behövs. Jag gjorde den här rätten i trullformen, men nästa gång tar jag nog trapp istället. De översta zucchinibitarna nåddes inte riktigt av vätskan.

2 kommentarer:

  1. Den här verkar väldigt god. Jag ska pröva absolut pröva den! Dock med quorn- eller sojafärs förstås...

    SvaraRadera
  2. Gör det, även om jag betvivlar att det blir lika gott :) Det är nåt med kött som gör att jag fortfarande väljer att äta det.

    SvaraRadera