lördag 20 februari 2010

Nr 7: Fiskgryta Smögen

Vad kan passa bättre en kulen snöstormsdag som denna än en het, lyxig fiskgryta? Detta receptet hittade jag på recept.nu. Den såg matig och god ut. Dessutom innehöll den fänkål som är en nyligen upptäckt grönsak för mig.

Fiskgryta Smögen
4 portioner

350 g blandade fiskfiléer i bitar, t.ex. sej och kolja2
2 potatisar
1 liten gul lök
2 tomater
0.5 fänkålsstånd
0.5röd paprika
1 msk smör
0.5pkt saffran
1 tsk curry
2 dl torrt vitt vin
2 dl fiskbuljong av tärning
1 dl mjölk
0.5 tsk salt
0.5 krm cayennepeppar
1 msk hackad dill
1 msk hackad persilja

1. Skala potatisen och löken och skär dem i sockerbitstora tärningar.
2. Skålla tomaterna i kokhett vatten och skala dem. Skär tomaterna och övriga grönsaker i tärningar.
3. Fräs potatis, fänkål och lök i smör i en stor kastrull på svag värme i 3 minuter. De ska inte ta färg.
4. Blanda ner paprika- och tomattärningar. Tillsätt curry och saffran och låt kryddorna fräsa med någon min.
5. Späd med vin och buljong och låt sjuda i några minuter.
6. Vispa ner mjölken så att den blandar sig väl med buljongen. Smaka av med salt och cayennepeppar.
7. Lägg i fisken delad i 2-3 centimeter stora bitar och sjud den några minuter. Strö över dill och persilja och servera omedelbart.

Ungefärlig portionskostnad: 22 kr
Ungefärlig tidsåtgång: 50 min

Den här grytan var gudomligt god! Något av det godaste jag ätit faktiskt! Smakerna var perfekta tillsammans. En klick aioli i gjorde den om möjligt ännu godare.
Jag valde att använda lite mer potatis, 3 st stora, för att få grytan ännu mer matig. Jag la även till lite mer vätska för att potatisen skulle kunna koka. Jag använde en potatissort jag aldrig prövat. Det stod "rödkskalig potatis, fast" på bingen. Den var verkligen perfekt fast, smulade sig inte alls i grytan. Att koka fisk är supersvårt tycker jag. Den ska ju bara sjuda med en liten stund i slutet för att inte bli torr o trist. Den här gången lyckades jag perfekt. Jag använde Änglamarks ekologiska torsk och jag hoppas verkligen att den är ekologisk!

Det här är en rätt jag kommer att göra om många gånger! Nu har jag dessutom 3 lunchlådor av den i frysen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar