Det här receptet hittade jag på http://www.expressen.se/
Auberginerillar med halloumi och tomatsås
2 portioner
1 aubergine
salt och malen vitpeppar
olivolja
0,5 paket halloumi
5 st soltorkade tomater i olivolja
0,5 kruka färsk basilika
0,25 dl färsk riven parmesan
0,25 dl riven ost som smälter bra
Tomatsås:
0,5 gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 msk balsamvinäger (gärna krämig sort)
1 burk hela tomater
salt och malen svartpeppar
1. Sätt ugnen på 225°. Skiva auberginen i 1/2 cm tunna skivor och pensla med olivolja.
1. Sätt ugnen på 225°. Skiva auberginen i 1/2 cm tunna skivor och pensla med olivolja.
2. Hetta upp en grillpanna och grilla aubergineskivorna i någon minut på varje sida så att de blir mjuka. Krydda med salt och svartpeppar. Lägg upp på ett fat.
3. Skär halloumin i bitar och lägg en bit på varje aubergineskiva. Lägg på en soltorkad tomat och några basilikablad och rulla ihop. Lägg i en smord ugnssäker form.
4. Skala och hacka lök och vitlök fint. Hetta upp en kastrull med olivolja. Bryn lök och vitlök i några minuter. Tillsätt balsamvinäger och rör om.
5. Blanda ner hela tomater och låt koka i ca 10 minuter. Krydda med salt och peppar. Strö på lite hackad färsk basilika över tomatsåsen.
6. Häll tomatsåsen över auberginerullarna och strö på parmesan och riven ost. Gratinera i ugnen i ca 15 minuter.
Ungefärlig tidsåtgång: 50 minuter
Ungefärlig portionskostnad: 23 kr (kanske billigare om det är säsong för auberginer)
En rätt med smaker som knappt kan gå fel. Den var lätt att laga och blev mycket god. Det var en bra idé att pensla aubergineskivorna med olja innan stekning/grillning för de blev snabbt mjuka i stekpannan och jag tror att man sparar in på fettet. Funderade på varför det skulle vara hela tomater i tomatsåsen. Jag delade dem lite i grytan så det blev "chunky" med stora bitar. Det blev riktigt bra. Överhvudtaget var tomatsåsen väldigt god. Hade aldrig själv kommit på tanken med att ha balsamvinäger i och den var verkligen pricken över i:t.
Det man får tänka på med vegetariska rätter utan linser eller bönor i är att man behöver äta mycket för att hålla sig mätt. Portionerna behöver alltså vara stora. Det här blev två rejäla portioner. Nu har jag en portion i kylen som jag tar efter träningen i morgon kväll!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar